A mezőgazdasági fórumokat böngészve, a téma szakértőt megkérdezve szinte biztos, hogy az ok egy kártevő, mégpedig a nyugati dióburok-fúrólégy. Az Amerikából érkezett kártevő nem csak a burkot színezi feketére, de a dióbelet is tönkreteheti.
Az egy nemzedékes károsító a talajban, báb alakban telel. A kifejlett imágó 8–10 miliméteres, lárvája nyű, piszkosfehér színű, kifejletten 6 milliméter nagyságú. Kártételük már a zöld színű termésburkon látható, a termés felületén először apró, a tojásrakáshoz készített szúrásnyomok jelennek meg.
A termés, a bennük táplálkozó nyűvek miatt megbarnul, később elfeketedik. A károsított termés idő előtt lehull a fáról, a termésburok rátapad a dió héjára, majd megpenészedik, így fogyaszthatatlanná válik. Fontos, hogy ne tévesszük össze a tüneteket a dió baktériumos megbetegedésével mely kórokozó csak párás, meleg időben jelentkezik.
Nagyüzemekben védekeznek ellene évente többször is, viszont házilag, a kiskertekben nehezebb megoldani a védelmet. A nagyméretű diófára olyan növényvédő szer felvitele nehézkes, ami a kártevő szaporodását megakadályozhatná. A házikertben próbálkozhatunk az agrotechnikai módszerrel, aminek lényege, hogy megakadályozzuk a lárvák talajba kerülését. Ez megoldható fóliatakarással, valamint a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok összegyűjtésével, majd megsemmisítésével, ami praktikusan az elégetésüket jelenti. Ez a módszer nagyobb, üzemi felületen nem kivitelezhető, itt kénytelenek a szakemberek a kémiai védekezéshez nyúlni.
A dió a magyarok egyik kedvenc csonthéjasa, és a karácsonyi időszak kedvelt süteményeinek hozzávalója is egyben. Jól tudják ezt azok is, akik szeptember-október környékén megélhetési forrásként a diószedésre specializálódnak. Ők most – ha találnak egészséges diót – nagyon jól járnak. Az árak emelkedése a piaci árusok szerint a termés kiszáradásával még intenzívebb lesz, és a tavalyról megmaradt, gondosan bezacskózott dió is felértékelődik, eladásra kerülhet.
A tavalyi szezon még jól alakult Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 6 ezer tonna fölé emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal idén februárban a 2017-re re szóló jogi szabályozásának megfelelően gyümölcsösültetvény-összeírást hajtott végre, amelynek keretében a diót is felmérték. A diótermesztéssel foglalkozó magyar gazdák mennyiségben és minőségben is jó szezont zárhattak 2017-ben, mivel a tavaszi fagyok csupán helyi szinten jelentkeztek és a szárazabb időjárásnak köszönhetően a megszokottnál kevesebb problémát okoztak a bakteriális és gombás megbetegedések. A Magyarországon néhány éve megjelent dióburok-fúrólégy azonban tavaly is megnehezítette a termelők dolgát. |