Szakmai előadásokkal, lovasbemutatóval, avatóval és felvonulással gazdagította az első országos borrendi találkozóját a siklósi Gasztro- és Borbarátnők Borrendje, melyet első alkalommal szervezett meg a nem túl nagy, ugyanakkor nagyon aktív egyesület.
Az ország különböző pontjairól érkező borrendi tagokat a borbarátnők már pénteken este vendégül látták a kisharsányi Joe Bácsi Pincészetében, szombaton pedig a Lókötő Csárdában tartották a hivatalos programot, melynek keretében délelőtt Nagy Gergely (Tenkes Hegyközség), majd dr. Bisztray György Dénes (SZIE Budai Campus) és Varga Szabolcs (PTE) tartott szakmai előadást a bor, a villányi borvidék és a helyi gasztronómia sajátosságairól.
Szabó Zsoltné, a siklósi Gasztro- és Borbarátnők Borrendjének elnöke köszöntőjében elmondta, 2010-ben már együtt főztek a hölgyek, de akkor még csak baráti társaságként vettek részt a helyi rendezvényeken, 2013-ban egyesületté alakultak, 2014-ben pedig felvették a borbarátnők nevet. Megtiszteltetés volt számukra, hogy 2018-ban csatlakozhattak a Magyarországi Borrendek Szövetségéhez is. Tagjaik közt családi pincészeteket igazgató borász hölgyeket, csárdatulajdonosokat és mesterszakácsokat tudhatnak, most pedig újabbakkal bővítették létszámukat. Franyó-Varga Letíciát, Centomilla Kft. (a máriagyűdi idősek otthonának fenntartója) ügyvezető igazgatóját, valamint a villányi Hétfogás Panzió tulajdonosát, Heisz Károlyt tiszteletbeli taggá, és még négy borász hölgyet borrendi taggá avattak. A ceremónia keretében a jelölteknek az asztalon lévő borokból kóstolással ki kellett választaniuk az egyesület zászlós borát, majd javasolniuk kellett hozzá egy ételt. Az eskütétel után felavatták az új tagokat. Ezt követően a Tenkes Kapitánya Lovastanya lovasai adtak elő a vendégeknek egy karüsszelt (zenés, lovas bemutató). A program leglátványosabb részében a borrendi tagok felvonultak Siklós utcáin egészen a városháza melletti épülethez, ahol az első siklósi borász, dr. Jantsits Sándor emléktábláját koszorúzták meg.
A kulturált borfogyasztást népszerűsítik
A siklósi Gasztro- és Borbarátnők Borrendjének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felkutatása, megismertetése, és a különböző néphagyományokhoz kötődő gasztronómiai szokások újraélesztése, valamint a határ menti területek gasztronómiai örökségének felkutatása és megőrzése. Kiemelt feladatuknak tartják többek között a bor kultúrájának megismertetését, a kulturált, illetve a gasztronómiai élményekhez kötődő társasági borfogyasztás szokásainak népszerűsítését is.