Hallgassa élőben!
2020. 09. 12. 06:30 | [email protected]

A klasszikus lépéshibát felejtsük el. Nem lépett hármat labda nélkül az Európai Kézilabda-szövetség (EHF). Jelenleg másról van szó: elhibázott lépésről. A Bajnokok Ligája-csoportkör megrendezéséhez ragaszkodni a jelenlegi járványügyi helyzetben józan ésszel nehezen indokolható. Az EHF mégis ezt teszi. Fittyet hány a felfelé ívelő koronavíruseset-számokra, figyelmen kívül hagyja az utazási korlátozásokat, a sportolók életterét a szállás és a kézilabdacsarnok közötti távolságra szűkíti le.

Elengedi a füle mellett a Dániából hallatszó sirámokat; a skandináv ország még szeptemberben jelezte, hogy járványügyi okokból, a fokozott egészségi kockázatok miatt, ha teheti, visszalép a decemberi női Európa-bajnokság megrendezésétől.

Nem hatja meg különösképpen, hogy a héten folytatódott a „koronacunami”: a mindenkori Final Fourra esélyes montenegrói Buduc­nost Podgorica csapata bejelentette, hogy tíz játékosa megfertőződött. Itthon a Győri Audi ETO bajnoki mérkőzése maradt el, mert a Békéscsaba egyik játékosánál felmerült a fertőzés gyanúja. Az Eger férficsapatánál szintén voltak fertőzések, ezért nem tudott kiállni a Ferencváros ellen.

Miközben az EHF mereven ragaszkodik az álláspontjához, az Európában tomboló járványhelyzet miatt a BL-ben részt vevő csapatok a sötétben tapogatóznak, amikor meglátják az ellenfelük legutóbbi összeállítását.

Vajon X. vagy Y. azért nem játszott, mert megfertőződött, netán pihentetik őket a következő mérkőzésre. Ilyen alapon nehezen megfejthető, hogy a Rosztov-Don világhírű jobbátlövője, az olimpiai bajnok, Anna Vjahirjeva jelenleg egészséges-e, vagy csak rápihent a Ferencváros elleni mai BL-ütközetre.

Járványhelyzet ide vagy oda, az EHF mereven ragaszkodik a céldátumokhoz. Olyannyira nem enged, hogy a héten – a dánok panaszáradata ellenére – nyilvánosságra hozta, decemberben mindenképpen lesz női Európa-bajnokság. És ha belerokkan, akkor is végigviszi az akaratát: karácsony és szilveszter között, a de-cember 28-i hétvégén nézők előtt rendezi meg a férfi BL négyes döntőjét, a Kölnben esedékes Final Fourt.

Érteni vélem, hogy kevés sportvezető létezik, aki nagyvonalúan hátat fordít a tévéközvetítési jogokból származó bevételeknek, és unalmasnak találja a reklámbevételek után számolgatni az eurómilliókat. Értem, hát, hogyne érteném: az üzlet az üzlet, és a show-nak folytatódnia kell. Ennek ellenére azt gondolom, hogy az EHF túlbuzgó lépése: hiba. Sportági nyelven: lépéshiba.