Hallgassa élőben!
2020. 02. 20. 06:30 | [email protected]

Marek Penksa, Kovács Kálmán, Pisont István és Bárányos Zsolt aláírásáért sorban álltak a gyerekek. A Ferencváros és a Honvéd színeiben szerepelt labdarúgóknak ujjgyakorlat volt a kellemes kötelezettség teljesítése, pályafutásuk során hozzászoktak hasonlókhoz. A fekete-fehér mezbe öltözött ifjú futballisták azonban nemcsak a nevesebb játékosokkal íratták alá az ereklyeként kapott könyvüket. A játéktér szélén járva igyekeztek minél több mezbe öltözött hajdani focistától dedikálást kérni, majd pedig sorra járták az öltözőket és szignáltatták gyűjteményüket. Tették mindezt tisztelettudóan, illedelmes módon.

Az idősebbeket – és belőlük volt több – már nem a vadászszenvedély vonzotta a szenior csapatokat felvonultató sportcsarnokba.

A viszontlátás öröme, a hajdani csaták felidézése, a nosztalgiázás semmi máshoz nem hasonlítható élménye miatt öltöttek ünneplőt a régi nagyok, Salgótarján labdarúgó-aranykorának képviselői, és egyáltalán a klubhoz kötődő személyek.

Az idén százéves SBTC-nél méltán büszkék az egyletre.

Nógrád futballékköve a ma már legendákként köztünk járó korábbi futballistákkal megérdemli a figyelmet. Az 1954-es világbajnokság ezüstérmes fedezetének, Szojka Ferencnek a nevét stadion viseli a városban, mellette az 1968-ban olimpiai bajnoki címig jutott tarjáni duó, vagyis Szalay Miklós és Básti István, továbbá az 1971/72-ben az NB I-ben bronzérmet szerzett gárda beállósa, Répás Béla személyét is kitüntető figyelem övezi.

Ahogy azonban más, nagy hagyományokkal rendelkező egyesületek esetében jellemző, a klubot nem csak ők, az ikonok alkotják. Az SBTC-hez tartozni életérzést jelentett egykor, a bányászgárda szerelésében szerepelni dicsőségnek és rangnak számított. Erre viszont már csak jórészt a negyven év felettiek emlékeznek. A maiaknak megyei I. osztályban érdekelt csapat jut, meglehetősen „karcsú” módon képviselve ezzel Salgótarjánt a honi labdarúgótérképen.
A centenárium a minap alkalmat adott egy öregfiúktornára, amelyen sepsiszentgyörgyi győztest köszönthettek a Felvidék válogatott elleni döntő után. Az évfordulós rendezvénysorozat ezzel elkezdődött az SBTC-nél. Arra a korábbi tarjáni futballista, jelenleg régiós utánpótlás-vezető, Palaticzky Szabolcs és szervezőtársai adnak garanciát, hogy a Stécé esetében száz esztendő múltán sem áll meg az élet.

Az autogramkérő gyerekekről nem is beszélve.

Címkék