Hallgassa élőben!
2020. 10. 14. 06:30 | [email protected]

Nem akármilyen nap volt a mögöttünk hagyott vasárnap. Labdarúgó-válogatottunk a Nemzetek Ligájában 1–0-ra verte a szerbeket Belgrádban; a Ferencváros női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában mindössze hét felnőtt mezőnyjátékossal, a félidei négygólos hátrányából fordítva 24–21-re győzött a dán Esbjerg otthonában; Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán a Roland Garroson megnyerte a női párost; és arról se feledkezzünk meg, hogy Valter Attila a 18. helyen tekert be a célba a Giro d’Italia aznapi kőkemény hegyi szakaszán.

Ugyanezen a napon Lewis Hamiltont intették le elsőként a Formula–1-es Eifel Nagydíjon, a Mercedes brit pilótája pályafutása 91. futamgyőzelmét aratva befogta a vonatkozó ötökrangsorban éllovas Michael Schumachert. A Roland Garroson a férfi egyes döntőjében Rafael Nadal nagyon elkalapálta Novak Djokovicot – velünk ellentétben a szerbeknek szörnyű napja volt –, ezzel begyűjtötte a huszadik Grand Slam-trófeáját és utolérte a férfiaknál csúcstartó Roger Federert. A nap végén pedig a tengerentúlon a Los Angeles Lakers lezárta az NBA nagydöntőjét a Miami Heat ellenében (4–2), a tizenhetedik bajnoki címét szerezte meg, amivel utolérte az eddig legtöbbször diadalmaskodó Boston Celticst.

Ennyi minden történt egy olyan napon, amikor a koronavírus-járvány megkeseríti az életünket, belerondít a sportba, sportesemények sora marad el, és a hírek jelentős része arról szól, hogy éppen ki kapta el a vírust. Ezt a „csúcsnapot” azonban még békeidőben is lehetetlen felülmúlni.

Schumacher és Federer rekordjainak beállítását különlegessé teszi, hogy esetükben két olyan sportolóról, személyiségről van szó, akik bizonyosan ott vannak a sporthistória tíz legnagyobbja, legnagyobb hatású alakja között. Ez persze szubjektív, de nálam Pelé, Michael Jordan és Muhammed Ali lehagyhatatlan erről a listáról, a földkerekség leggyorsabb embere, Usain Bolt úgyszintén, Michael Phelpset is illik felírni rá, a német Formula–1-es legendát és a svájci teniszfenomént pedig fel kell. A top tízben a fennmaradó három helyet illetően már lehet vitát nyitni.

Visszakanyarodva a vasárnaphoz, megható jelenet volt, amikor Mick Schumacher édesapja egyik sisakját Hamiltonnak ajándékozta, és ahogyan azt a hatszoros világbajnok elérzékenyülve átvette.

Szívet melengető volt olvasni Federer üzenetét is, a gratulációját Nadalnak. Nemcsak a rekordbeállítások, ezek is megmaradnak bennünk.

Címkék