Hallgassa élőben!
2019. 02. 22. 06:30 | [email protected]

A tavalyi év forradalmi változtatása a videóbíró általános bevezetése volt a futballpályákon. A vb után a Bajnokok Ligájában és számos bajnokságban is debütált a rendszer, és

mára eljutottunk oda, hogy sokan úgy szidják a kamerás döntés­hozást, mint egykor a játékvezetőket.

Ismeretes, hogy a címvédő Real Madrid idegenben 2–1-re győzött az Ajax ellen a BL nyolcaddöntőjében, ám a hollandok első találatát a videóbíró érvénytelenítette. Azóta is sokan vitatkoznak azon, hogy jogosan döntött-e így a spori, főként, hogy a stadionban senki (beleértve a madridi játékosokat is) nem reklamált az esetet követően.

Ennél is durvább a SPAL olasz kiscsapat esete, amely egészen elképesztő módon kapott ki a Fiorentina ellen 4–1-re az olasz labdarúgó-bajnokságban. Már csak 13 perc volt hátra, amikor 1–1-nél megszerezte a vezetést a SPAL. Hatalmas örömünnep, a gólszerző a fiával is összeölelkezett, szinte észre sem vették, hogy közben szépen csöndben a játékvezető videózni kezdett. Aztán általános megrökönyödésre előbb érvénytelenítette az amúgy szabályos gólt, majd büntetőt ítélt a Fiorentina javára. Tette ezt azért, mert szerinte a hazaiak támadását szabálytalanság előzte meg a saját 16-osukon belül, így minden, ami ezután történt, érvényét vesztette. A vendégek persze berúgták a 11-est, a hazaiak összeomlottak és gyorsan kaptak még kettőt.

A lengyeleknél is történt egy kis cifraság a Legia Warszawa Cracovia elleni meccsén. A hazaiaknál William Rémy begyűjtötte a második sárga lapját, így mehetett zuhanyozni. Igen ám, de a játékvezető nem volt biztos a döntésében, így kikérte a videóbíró segítségét. Visszanézte az esetet, majd visszahívta az öltöző irányába bandukoló Rémyt, visszavonta a sárga lapot, és felmutatta a pirosat. Az eset miatt a francia játékos nyilván több eltiltásra számíthat majd.

A videóbírós esetek közül a legcifrább azonban kétségkívül a portugál élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a Desportivo Aves–Boavista találkozón történt. A hazaiak harmadik találatánál videózásra volt szükség, ám a szurkolók éppen úgy lengették a zászlót, hogy a kamera semmit nem rögzített az esetből. Így hát maradt az eredeti döntés, megadták a találatot.

Mindezen esetek bizonyítják, hogy videóbíró ide vagy oda, azért mégis csak a játékvezető éles szeme és alapos szabályismerete kell ahhoz, hogy a meccsdöntő szituációkban helyes döntés születhessen.