Mosolygós kisdiákok, tanárok fogadták az érdeklődőket a gyárvárosi Szieberth Róbert Általános Iskolában, ahol pénteken adták át az új tankonyhát. Az iskola egyik ékszerének nevezhető tanterem a Menő Menza pályázaton elnyert 20 millió forintból valósult meg, amihez a Pécsi Tankerület további hatmillió forint támogatással járult hozzá.
A vidám ünnepségen a kis szakácsoknak öltözött diákok énekkara szórakoztatta az egybegyűlteket. A rendezvényen Páva Péter, a Pécsi Tankerület igazgatója elmondta, hogy egy iskola belső életét az határozza meg, mennyi olyan teret, tevékenységet tud biztosítani a diákok részére, amelyek kiegészítik az oktatást.
– Lehet sokat üldögélni az informatikai teremben, nyomkodni a billentyűzetet, ám az csak egy virtuális világ. A valóság az, amikor a gyerek bemegy egy olyan terembe, ahol olyat tud alkotni, ami a valós élet szerves része. Ilyen ez a tankonyha is – tette hozzá.
Megemlítette, hogy a végzős diákok tudni fogják a konyhában, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az egészséges, mi az egészségtelen és a gyakorlatban is hasznosítják majd az itt tanultakat.
A rendezvényen Haász János, a terület önkormányzati képviselője kiemelte, a tankonyhának köszönhetően többen lesznek olyanok az itteni diákok közül, akik kedvet éreznek majd, és esetleg később szakácsnak tanulnak tovább.
A most átadott, modern tankonyhában játékosan sajátíthatják el a gyerekek az étkezéssel, egészséggel kapcsolatos ismereteket dietetikus szakember irányítása mellett. A projekt során 10-10 szakmai rendezvényt terveznek, többek között főzőversenyt, egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumokat, amelyekbe az iskola összes diákját be szeretnék vonni.
A gyerekek családjaira is hatással lehet az új program
A projekt célja a szemléletformálás, az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése. A tankonyhás tevékenységek tervezésekor különös figyelmet fordítanak a generációk közötti együttműködésre, a településrészbe való harmonikus beilleszkedésre, valamint a halmozottan hátrányos helyzetben lévő családokra, amelyekben a táplálkozási szokások és az egészségtudatosság – a szociális életkörülményeik miatt – elmarad a hagyományos szinttől. A mostani pályázat szakmai együttműködő partnere a Pécsi Életmód Egyesület, Emmert Judit Dietetikus és Varga Zsanett, aki a rendezvények megszervezésében segédkezik.