A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy országos portálnak elkészített kimutatása szerint az elmúlt évben valamivel több mint félezer hivatásos bérfőzde működött az országban, s akadt is tennivalójuk az egységeknek. Tavaly nagyjából 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek el ügyfeleiknek a főzdék. Ez az adat egyébként nem tér el érdemben a korábbi időszakban rögzített számoktól annak ellenére, hogy a bérfőzdékben nemcsak a szakmai személyzet közreműködésének ellenértékét kell kifizetni, hanem a szeszadót is.
– Valamennyivel kevesebbet főzettek nálunk, de gyakorlatilag nem mondható sokkal rosszabb évnek a tavalyi, hiszen októbertől sokan hozták hozzánk a cefrét, sőt még most februárban is számítunk a pálinkafőzőkre, sokan ugyanis karácsony előtt nem főzették le, amit szerettek volna, mert nem volt rá annyi pénzük. Sokan vegyes pálinkát főztek, mert minden gyümölcsből kevesebb volt, de almából és körtéből már tudtak szép mennyiségeket előállítani – mondta Mozsgai Józsefné, a sellyei pálinkafőzde vezetője.
– Vegyes gyümölcsből hoztak hozzánk a legtöbbet, mivel csonthéjasokból elég kevés volt egész évben, így tavasztól gyűjtögették a cefréjüket az emberek, ami gyakran azt eredményezte, hogy ősztől már nem jó minőségű került a főzdékbe. Az járt jól, akinek volt elegendő mennyiségű meggy, cseresznye és szilva, hiszen azt időben erjesztették és főzték le, így jó minőségű pálinka lett belőle – mondta Hoyck Balázs, a júniusban indult pécsváradi gyümölcsfeldolgozó és pálinkafőzde vezetője. Hozzátette, korszerű berendezésekkel rendelkeznek, így nagyjából húszan kérték tőlük azt is, hogy a cefrét is ők helyben készítsék el, de mivel nagy érdeklődés mutatkozott eziránt, jövőre többszörösére nőhet azoknak a száma, akik ezt a szolgáltatást igénybe veszik.
Házi főzésű pálinka saját fogyasztásra
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatása szerint Baranya megyében 1327 pálinkafőző berendezést regisztráltak. Az otthon főzött pálinkáért 2016 óta párlatadójegyet kell vásárolni. Az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni és a jegyet még a pálinkafőzés előtt kell beszerezni. Tavaly országosan 115 ezer jegy talált gazdára, vagyis az otthoni pálinkafőzésből származó állami bevétel nyolcvanmillió forint körül mozgott. A mennyiség – és ezzel az adóbevétel – nagyjából megegyezik a korábbi években rögzített értékekkel.
Az otthon főzött pálinka szabályainak megtartását nem a NAV, hanem a helyi önkormányzatok ellenőrzik. Az ugyanakkor továbbra is az állami adóhatóság feladata, hogy megakadályozza az olyan párlatok forgalomba kerülését, amelyeket otthon állítottak elő. A pénzügyőrök a piacokon és a vendéglátóhelyeken rendszeresen ellenőriznek, de előfordult olyan is, hogy valaki az újságban vagy az interneten meghirdetett italával bukott le.