Ugyan a hazánkban 2004 óta működő iskolatejprogram kapcsán a gyerekek többségét már megismertették a tejfogyasztás előnyeivel, ám ezt a témát soha nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Közel száz általános iskolában rendezik meg az edukációs roadshow-t, mely során élményállomások segítségével mutatják be a diákoknak, hogy hogyan kerül a tej a réten legelő tehenektől a boltok polcaira – derül ki a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményéből. Az iskolákban – egy dietetikus által tartott előadást követően – izgalmas, érdekes játékokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyermekek a tej- és tejtermékek fogyasztásának előnyeivel. A gyerekek összesen öt állomáson keresztül járhatják végig a tej útját, ahol modern eszközök segítségével ismerkedhetnek meg a teljes folyamattal. Ezek között szerepel egy virtuális valóság formájában megalkotott állomás, ahol a gyerekeknek a feladata, hogy a traktorokon érkező tejtermékeket kiválogassák és felmatricázzák Tejszív logóval. Emellett játékosan kipróbálhatják a tehénetetést és a tehénfejést is.
– A tej és tejtermékek számos pozitív élettani hatással rendelkeznek, amelyek miatt nem hiányozhatnak a kiegyensúlyozott étrendből. Ahhoz azonban, hogy az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk beépüljenek a mindennapokba, a gyerekeket mielőbb meg kell ismertetni azok jelentőségével, hogy később – a jövő vásárlójaként, a következő generáció tagjaként – már tudatosan olyan termékeket válasszanak, amelyek táplálóak és egészségesek – fogalmazott Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Mint azt a Tej Terméktanácstól megtudtuk, több megyébe, így Baranyába is el szeretnének jutni a programmal, ám a pontos időpontok és a helyszínek csak később derülnek majd ki.
Akkor most igyunk vagy ne igyunk?
A tehéntej mint egészséges táplálék a 21. században sok vitát generál. A szakemberek és egészségügyi szervezetek többsége a tejben található vitaminok kedvező hatásait hangsúlyozzák. Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint napi fél liter tejet vagy ezzel egyenértékű tejterméket javasolt fogyasztani. A tej az egyik legjobb kalciumforrás, segít a fogak és csontok felépítésében és a csontritkulás elkerülésében, található benne fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír, tejcukor, amik segítik a kalcium megfelelő felszívódását.
Az utóbbi években azonban többen is felhívták a figyelmet a tej lehetséges káros hatásaira, s a túlzott tejfogyasztás következményeire. A tejfogyasztás ellenzői magas zsírtartalmat kifogásolják, s a tejben található hormonokat is említik. Hivatalosan egyébként nincs kimondva a lehetséges, illetőleg ajánlható felső határa a tej- és tejtermék fogyasztásának. A döntést tehát egyelőre az élettani hatások tükrében egyénenként kell meghozni.