A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei szerint az alapos lemosás hideg vízzel és a súrolókefe használata a „földes” termékek esetében (mint például burgonya, sárgarépa, gyökér) megfelelőnek tűnik, de mindenképpen ajánlott az elővigyázatosság és az alapvető élelmiszerhigiéniai szabályok betartása – hangsúlyozzák. Éppen ezért, ha tehetjük, válasszunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt, és ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen! Ha csomagolatlan terméket veszünk, mindenképp egyszer használatos kesztyűvel, zacskóval, vagy fogóeszközzel nyúljunk hozzá, kerüljük a termékek kézzel való érintését. Ne tapintással, hanem szemrevételezéssel válogassunk! A csomagolatlan gyümölcsöt hazaérkezést követően mossuk, majd szárítsuk meg.
– Felhasználás, vagy fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket javasolt bőséges folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni. Ecet vagy citromlé vízhez adása elfogadható gyakorlat, ezek az anyagok segítik a hatékonyabb öblítést, de kifejezetten antimikrobiális hatásuk nincs – hívja fel a figyelmet a Nébih. Amely gyümölcsök és zöldségek esetében lehetséges, a leghatékonyabb tisztítási mód a hámozás.
A salátaféléket bő vízben, rövid áztatással mossuk, majd nagyon alaposan öblítsük le hideg víz alatt. A külső néhány levelet érdemes eltávolítani. A gyökérzöldségeket és a burgonyát elkészítés előtt hideg folyóvíz alatt mossuk meg, majd töröljük szárazra. A banán hámozása után ne felejtsük el megmosni a kezünket, ugyanez igaz a citrusfélékre is.
– Ha a gyümölcs, zöldség jellege, felhasználási módja engedi, célszerű hőkezelést (párolás, főzés, sütés legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet megtartásával) alkalmazni, hiszen ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. Azt viszont jó tudni, hogy a fagyasztás általában nem öli meg a mikrobákat, így a vírusokat sem, tehát „fertőtlenítésként” ezt ne alkalmazzuk! – hangsúlyozza a Nébih.