Gőzölgő levest tesz a pincér az asztalra, miközben a vendég éppen a sörét kortyolja. A mellette lévő asztalnál egy gyermekes család választja éppen a desszertet: a gyerek fagyit szeretne, de csak palacsinta van. Két fiatal férfi pedig ebben a pillanatban ül le a mellettük lévő helyre és veszik kezükbe az itallapot. Átlagos tavaszi napnak tűnik az egyik belvárosi étterem teraszáról megfigyelve. Nem az, de mindenki várja, hogy a látottak újra olyan természetesek legyenek, mint korábban. Amikor még nem forgatta fel az életünket a koronavírus.
A járványnak még nincs vége, de a korlátozások enyhítése kimozdította az embereket otthonról. Nem is csoda, hiszen március 28-tól csak alapos indokkal hagyhattuk el lakhelyünket. A több mint egy hónapig tartó kijárási korlátozásnak azonban vége, az éttermek teraszai kinyithattak, már tegnaptól. Olyan távolinak tűnt ez a néhány hét, hogy igazi felüdülés volt azt látni, ahogy a pincérek az asztalokat takarítják, pakolják a székeket. Vendégre nem sokáig kellett várni már az első napon sem, bár a családok mellett több baráti társaságot is láttunk kávézgatni, sörözni. Az óvatosságból tehát visszavettek az emberek és már nem csak az egy háztartásban élők találkoznak, hanem a rég nem látott ismerősök is.
A vendéglátóhelyek azonban nem kockáztatnak, az előírásoknak megfelelően, illetve vendégeik és saját dolgozóik egészségének megőrzése érdekében minden vendég után fertőtlenítik az asztalokat.
Sorra nyitnak ki az éttermek
Nyilvánvalóan azok a vendéglátóhelyek, amelyek az elmúlt hetekben is működtek, házhoz szállítással szolgálták ki vendégeiket, könnyebben, gördülékenyebben tudtak kinyitni hétfőn. A Blöff Bisztró, az Elefántos Étterem, a Jókai Cukrászda, a Replay, az Azzurra Ristorante és az I Love Pécs Café terasza is várta már tegnap a vendégeket, a Citrom utcában a Crystal étterem terasza is megnyitott, a Rundó a kiírás szerint szerdán nyit. A vendégeknek érdemes az éttermek közösségi oldaláról tájékozódniuk a várható nyitásról, illetve arról, milyen óvintézkedéseket tesz a vendéglátóhely a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.
Nehéz időszakon vannak túl
Mint arról korábban írtunk, az éttermeknek meglehetősen nehéz időszak volt az elmúlt pár hét, hiszen a legtöbben teljesen bezártak és munkavállalóik sorsa is bizonytalanná vált. Azoknak az éttermeknek sem volt több sokkal kedvezőbb helyzetük, akik át tudtak állni a házhoz szállításra, ugyanis a futárcégek jelentős százalékot vonnak le a rendelések árából, ráadásul a helyben fogyasztott ételekkel ellentétben a házhoz szállított adagok után 27 százalékos áfát kell fizetniük. Jó hír azonban, hogy az önkormányzat elengedte a bérleti díjat erre az időszakra és a kormány is hozott olyan határozatot, amelyek a vendéglátásban dolgozók bértámogatását segítik elő.