– Egy kívülállónak, egy érdeklődő borfogyasztónak mit kell tudnia a Villány–Siklósi Borút Egyesületről?
– Ez az ország legrégebbi ilyen szervezete, sok igen sikeres esztendővel, és éppen jubilálunk, idén ünnepeljük 25 éves fennállásunkat.
– Mi a feladatuk?
– Alapvetően borturisztikai szolgáltatásokat végzünk, marketingtevékenységet folytatunk. Remélem az elkövetkező időszakban újra felszálló ágba kerülünk, valami olyan szintre, mint egykor palkonyai elődöm, Becker Eleonóra elnöksége idején. Azt azonban látni kell, hogy a mi tagjaink nem magánemberek, hanem szállodák, éttermek, borászatok, turisztikai szervezetek.
– Mi vezet fel újra a hegytetőre?
– Reményeim szerint igazi turizmusfejlesztéssel, új programcsomaggal, és új weboldallal sikerül felrázni a tagságot. A korábbi elnök, Pataki Kinga is dolgozik tovább az ügyvezetésben, továbbá minden szakterületen, a gasztronómiában, a szállodák, panziók, rendezvényszervezés, borászat területén is domináns személyek kerültek be az elnökségbe. Emellett újra szervezünk nyílt napokat és külföldi tapasztalatcseréket, az első például egy Friuli workshop lesz Villányban.
– Mit nyer ebből a borfogyasztó, vagy a térségi borászok?
– A vendégek biztonságot, hogy minőségi szolgáltatók veszik körül. A borászok kiváló marketingfelületet és reményeim szerint további törzsvendégeket. Hamarosan mindenki érzékeli majd, hogy jól összefogott rendszer működik itt.
– Az egyesületen kívül milyen területen tevékenykedik?
– Bár borász végzettségem is van, a vendéglátásban, a gasztronómiában vagyok inkább otthonos. Korábban a Gere Pincészetben dolgoztam, öt éve pedig Palkonyán működtetem a PalKonyha Panzió, Speiz vállalkozásomat. Van továbbá egy lakáséttermem is, ahol a törzsvendégek mind jó ismerőseim, s itt velük egyeztetve, a véleményüket kikérve főzök. Emellett igyekszem ösztönözni mindenkit a helyi alapanyagok használatára, hogy a minőség a térségben mindenkinek ugyanazt jelentse. Továbbá több kisebb-nagyobb gasztronómiai rendezvényt is szervezek az országban.
– Kilép olykor a vendéglátói világból?
– A munkám egyben egy életforma is, engem feltölt, ha hosszú időt tölthetek el a konyhában. Másrészt a munkám miatt sokat utazom és most új hobbim az elektromos kerékpározás.
Séf és egyben borász is
Pauli Zoltán 1977-ben született Budapesten. Érden nőtt fel, ott járt általános iskolába, és gimnáziumba. Majd a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán (ma már egyetem) végzett turizmus–vendéglátás szakon és borászatból is felsőfokú képesítést szerzett. A főiskolán egyúttal hosszú éveken át kiválóan működő borklubot hozott létre. Tizenhat éve került Villányba, a Gere Pincészetbe, öt éve működteti saját vendégházát, és lakáséttermét, ahol maga a séf. A Villány–Siklósi Borút elnöke decembertől, emellett a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja és lelkes motorja.