Első alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Husztóti Paradicsom Fesztivált a településen. Ha volt valaki, akinek a paradicsomról a piros húsos termése jutott csak eszébe, hiszen a boltokban és a piacokon is főleg ezeket találjuk, az igazán meglepődött a kis zsáktelepülésen a változatos kínálattól. Volt sárga, fehér, zöld, fekete, barna, pink, csíkos színű, kisméretűtől az óriásra növő paradicsomig minden megtalálható volt. A kilátogatók nemcsak a változatos kínálatban gyönyörködhettek, hanem tudásukat is gyarapíthatták. Sok mindet megtudhattak a paradicsom történtéről, fajtáiról, továbbá különleges paradicsom magokat vásárolhattak, és paradicsom ételeket kóstolhattak.
A fesztivál megálmodója, kivitelezője Csendes Ildikó volt. Régóta nagyon szerette a a paradicsomot, ezért elkezdett vele foglalkozni, és egyre másra fedezte fel, milyen sok faj létezik belőle.
– Nagyon szeretem a paradicsomot. Őstermelőként és termelőként dolgozom egy pár éve. Elsősorban a családomat szerettem volna ellátni vegyszer mentes zöldségekkel, gyümölcsökkel – mesélte Csendes Ildikó.
A család kezdetben Pécsen élt, ahol már foglalkozott kertészkedéssel. Idővel elhagyták a civilizációt és Abaligeten, majd két éve Husztóton telepedtek le.
– Elkezdtem a nemzetközi szinten, a világ minden országából a paradicsom rajongókkal levelezni. Magokat cserélni, most már több mint 500 paradicsomfajtával rendelkezem – mesélte Csendes Ildikó. – Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy egy Nemzetközi Paradicsom Fesztivált kellene rendezni. Erre meghívtuk a Románia Paradicsom Fesztivál főszervezőjét Temesvárról, aki egyben a francia csapatot is képviselte.
Csendes Ildikónak a fesztivál megszervezésében sokat segített a családja, továbbá az orfűi és a kővágószőlősi önkormányzat. Aki véletlenül lemaradt a rendezvényről, az jövőre bepótolhatja.
A legízletesebb a zöld paradicsom
Számtalan fajta paradicsom létezik. Csendes Ildikó mióta a paradicsomokkal foglalkozik azóta a piros az amit legkevésbé eszik. Véleménye szerint a legízletesebbek a zöld termésűek. A legtöbb ember azt gondolja róluk, hogy éretlenek, ezért meg se kóstolják, pedig mint mondta, édesek, extra gyümölcsös ízekkel rendelkeznek. Megkérdeztük, hogy ha balkonon szeretnénk paradicsomot termeszteni mire érdemes odafigyelnünk. – A balkonon koktélparadicsomokat érdemes nevelni, fontos szempont, hogy mindenképpen nagy űrtartalmú edénybe ültessük – közölte. – A folyamatos tápanyag utánpótlásra is oda kell figyelni, mert a paradicsomnak nagyon nagy a tápanyagigénye.