A szőlőmag számos jótékony hatása már jó tíz éve ismert. Sőt, először Dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását.
Azóta számos publikáció megjelent a szőlőmag pozitív élettani hatásairól. 2009-ben látott például napvilágot egy tudományos cikk (a Clinical Cancer Research magazinban) a szőlőmagban talált hatóanyagok – polifenolok – tevékenységéről, miszerint a laboratóriumi körülmények között tenyésztett leukémiás sejtek 76 százalékát egy nap alatt elpusztították.
Gere Attila Pincészete 2010 óta foglalkozik a bortermelés melléktermékét képező szőlőmag és -héj feldolgozásával, ma már a pincészet saját üzemében. A Bock Borászat egy tavaly befejeződött beruházásával egy speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kitűnő felszívódású, szőlőmagőrlemény-alapú táplálékkiegészítő kifejlesztését és gyártását célozta meg. A szőlőmagból készült termékek készítésével elérhetővé vált az is, hogy a szőlő feldolgozása alatt termelődő hulladékot minimálisra csökkentsék.
A napokban Gere Andrea jelentkezett egy új, kozmetikai termékcsaláddal, melyhez szintén ezeket az értékes alapanyagokat használják fel. A fejlesztést egy svájci laboratórium végezte, melynek fő feladata volt, hogy olyan krémeket alkosson, amelyekben az organikus szőlőmag kivételes adottságai és a kozmetológiai célú őssejtkutatás legújabb vívmányai egyesülnek. A krémekhez Gere organikus szőlőiből saját fejlesztésű technológiával nyert szűz szőlőmagolajat, -őrleményt és -kivonatot használnak fel.
Hosszú a sor a jótékony hatásairól
A polifenolok, a ma legtöbbet emlegetett természetben előforduló, hatásos antioxidánsok leggazdagabb forrása a szőlőmag, szervezetre gyakorolt hatásai között tartják számon, hogy gátolja az öregedési folyamatokat, védi az agysejtjeinket, véd a daganatos betegségektől, és nem mellékesen hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. Nem véletlen, hogy az országban is egyre többen hasznosítják a kinyerhető, egészségmegőrző hatása miatt. A villányi borvidéken – minden bizonnyal a magas beruházási költségek miatt – egyelőre a Gere és a Bock pincészetek foglalkoznak feldolgozással.