Három éve költözött Husztótra Csendes Ildikó, aki korábban Pécsen manöken iskolát vezetett. Egy nagy álma volt, olyan paradicsom kertet akart létrehozni, ahol a világ összes tájáról származó paradicsom megtalálható lesz.
– Több mint 30 évig marhalegelő volt ezen a terület. Termesztés szempontjából jó, hogy trágyázták a szarvasmarhák, de nehéz volt megművelni az agyagos, letaposott földet. Ennek ellenére jó a termőföld, jó a termés is – mesélt a kezdetekről Csendes Ildikó a Paradicsom Fesztivál szervezője, a Paradicsomkert tulajdonosa, aki egyben őstermelő is.
Két fontos dolgot említett, hogy olyan szép kertünk legyen, mint amit mi is megcsodálhattunk a hétvégén. Az első és a legfontosabb a szeretet, amit a növények meghálálnak. A másik, törekednünk kell a biogazdálkodásra, vagyis kerülnünk kell a vegyszereket.
A Paradicsom Fesztiválra sokan érkeztek autókkal nemcsak a közeli településekről, hanem az ország távolabbi pontjáról is, akiket még a fesztiválsátrak előtt megállítottak. Az ívekre felvezették mennyien ülnek a kocsikban, hogy a rendezvény ne lépje át az 500 fős határküszöböt. Tavaly külföldi (francia, norvég, román) kiállítók is voltak a fesztiválon, ám ők a vírus miatt most lemondták a részvételüket.
– Korábban nem találtam jó paradicsomot, talán ezért kezdtem el ezzel foglalkozni. Szeretek utána járni, utána olvasni a dolgoknak. Kiderült, hogy a paradicsom eredetileg nem piros, hanem a vadparadicsom sárga színű volt – mondta Csendes Ildikó.
A magokat borítékban küldik számára a világ minden tájáról. Az elején csak negyven különböző fajta paradicsom nőt a kertben, ma már a 800-at is eléri. A fesztiválon kétszázat csodálhattak meg a látogatók, ugyanis azok kerültek a pultra, amik most értek vagy érnek. Egyet mindenképpen javasolunk olvasóinknak, ha van rá módjuk, a zöld paradicsomot kóstolják meg, ami nagyon ízletes, zamatos.
Egy titkos recept
Tavaly novemberig fokozatosan értek be a paradicsomok a Paradicsomkertben a fóliasátrakban és a szabad földön. Csendes Ildikó a magokat fokozatosan összegyűjti, januárban elülteti, majd kezdődik a palántázás, több ezer tővel. A locsoláshoz, hogy a betegségeket, gombákat elkerüljék a növények, csalán-nadálytő-zsúrló keveréket, illetve élesztős folyadékot használ. Az élesztős módszerről az interneten szerzett tudomást a Paradicsomkert tulajdonosa. Lapunknak elárulta a „titkos receptet”. Három liter vízhez, három deka porélesztőt, három evőkanál cukrot és egy evőkanál szódabikarbónát keverünk. Ezt a folyadékot hat-nyolc órán át hagyjuk pihentetni. Később ezzel a folyadékkal megöntözhetjük a paradicsom tövét, vagy lepermetezhetjük vele a leveleit. Jó hatással van ez a folyadék a paradicsom növekedésére, a termésmennyiségre, és hatékonynak bizonyult a gombás és más megbetegedések ellen is.