– A görögdinnye érettségének a megállapítása valóban szakértelmet igényel, elsősorban a dinnyetermelő részéről – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a betakarítás időpontját. – Az érettségi állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből – hangsúlyozzák a szakemberek.
Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ezért a kocsány kezd száradni, barnulni (ahogy a fán termő gyümölcsök is lepottyannak). Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.
– A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi – a Nébih tájékoztatása szerint. – Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett, sokszor csupán azt jelzi, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez a „technika” inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszűrése a feladat.
Ugyanakkor a tárolás körülményei se elhanyagolhatók – a görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy betakarítás után mielőbb a vásárlókhoz jusson. Bár látszólag jól bírja a tárolást, helytelen az a gyakorlat, amikor kánikulában a tűző napon nagy halomba rakva árulják. Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék megnyomódhatnak, amitől romlásnak indulhatnak, különösen a vékonyabb héjú fajták. Mivel a gondatlan tárolás nem kedvez az ízek megőrzésének, az ilyen helyeket tanácsos elkerülni.
– Felezett dinnyét pedig csak olyan helyen vásároljunk, ahol az eladó számára biztosított a kézmosás lehetősége, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket – hangsúlyozza a hivatal.