A héten már kapható a piacon a szigetvári paradicsom – kaptuk az információt a minap. A helyi kertészetben jártunk utána, igazak-e a hírek.
Kellemes klíma és optimális páratartalom uralkodott a Szeszico Kft. Szigetvári Kertészetének üvegházaiban, a növények szépen sorakoznak egymás mellett a hatalmas csarnokokban. A kisebb-nagyobb zöld termések jelezték, ugyan a héten még nem, de hamarosan a piacokon találkozhatunk majd az érett piros zöldségekkel. Mint megtudtuk, március elejétől, egészen november végéig kapható a helyben termelt paradicsom.
– A növényeket ültetés után elágaztatjuk, a korai ültetésnél kis tőszámmal indulunk, utána felszaporítjuk a hajtásszámot, igazodva az egyre több bejövő fényhez, tehát minél későbbi az ültetés annál több hajtásra van szükség, hogy kihasználjuk a bejövő fénymennyiséget – fogalmazott Illés Gábor telepvezető.
Ahogy beérik egy szinten a paradicsom, úgy helyezik át a növényt tartó madzagokat fél méterrel arrébb, a következő tartóra, lefelé is engednek rajta fél métert, a szárat padozatra fektetik. A megtermelt zöldség felét a Baranya, Tolna és Somogy megyéből vásárolják fel a kereskedők, a viszonteladók és a nagybani piacok, a másik fele a budapesti piacra kerül.
A tavasszal-nyáron a megyei piacokon a magas minőséget garantáló „szigetvári paradicsom” feliratot olvashatjuk a zöldséggel teli rekeszek felett. Adódik a kérdés, valóban mindegyik szigetvári? – Minden ládában van egy cetli, rajta hogy ki szedte, melyik területen, és mikor – mondta. Tehát a valódi szigetvári paradicsom útja nyomon követhető, hogy más kereskedő is szigetváriként hirdeti-e az általa termelt zöldséget, nem a helyi üzemen múlik.
Hogyan terem pontosan az országosan ismert szigetvári?
Az üvegházakban összesen négy hektáron termelnek paradicsomot holland hidrokultúrás módszerrel. Ennek a lényege, hogy a térségben található termálvízzel fűtött üvegházakban nevelik fel a növényeket, biológiai növényvédelmet alkalmaznak, ennek köszönhetően kemikáliáktól mentes az általuk megtermelt paradicsom. A növények tápanyaggal való ellátása számítógépes vezérléssel történik.
A hőmérséklet és a páratartalom változó, a növények fejlődési stádiumának függvénye. Nyáron a pára megőrzése a cél, télen pedig a csökkentése, tudtuk meg a telepvezetőtől. A termelés segítői a Hollandiából behozott rovarok, a ragadozó poloskák, atkák, fürkészdarazsak falják fel a kártevőket. A hidrokultúrás termesztést Magyarországon az elsők között meghonosító Szeszico Kft. üzeme négyzetméterenként csaknem 50 kilogramm paradicsomot termel.