Nagyharsányban Balogh Kornél, szőlész várt minket a szőlőtőkék között, akitől megtudtuk, hogy szeptember elsején kezdték a szüretet, most pedig a pinot noir-on van a sor. Elmondta azt is, hogy ugyan bízik benne, hogy jó lesz az idei évjárat, de az elmúlt időszak esőzései nem feltétlenül kedveztek a gyümölcsnek. A legnagyobb problémát azonban az egyre növekvő munkaerőhiány jelenti, mivel évről évre egyre kevesebben jelentkeznek a mezőgazdaságba dolgozni.
Villányban a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó szedésével indul a szüret, majd szeptember elejétől a borvidék egész területén zajlik már a betakarítás. A Villány jellegzetességének számító, 400 hektáron termesztett, az összes fajta közül a legnagyobb mennyiségben leszüretelt kékoportóból az időjárás viszontagságai miatt átlagos évjáratú lesz az idei bor a tavalyi csúcsminőség után.
A szüret idejének megállapításához számos tényezőegyüttest figyelembe kell venni. Így a betakarítás időpontját az adott évjárat érésüteméhez kell igazítani. Az időjárás szeszélyessége miatt a szüreti idejében akár egy hónapos eltérések is előfordulhatnak. A tapasztalatok szerint a jó évjáratok zömében a páratlan évekre, a gyengébb minősítésűek pedig a páros évekre esnek. Ez a ciklusosság azonban nem a szőlő biológiai sajátosságaival, hanem az időjárás szeszélyes alakulásával függ össze. A szőlőfajták az évjáratokra nem egyformán reagálnak, ezért a korai és a középérésű fajták évjárat érzékenysége általában kisebb.
A kézi szedés biztosabb
A fürtöket a megyében egyre több területen gépi szürettel szedik, amely alaposabb és kíméletesebb, mint a hagyományos kézi szüret. Azonban még mindig rengeteg helyen kézzel gyűjtik be a gyümölcsöt. Ilyenkor a szedők metszőollóval vágják le a fürt nyelét. Ennek előnye, hogy még a tőkén szelektálni lehet a fürtöket, az éretleneket pedig a tőkén hagyni. A gondos átválogatás tehát már a tőkén megkezdődik. A gépi szüret esetében az éretlen szemek, amelyek erősebben kapcsolódnak a kocsányhoz egyszerűen a tőkén maradnak.