Égervölgyben sétálva egyik olvasónk arra lett figyelmes, hogy az ott folyó patakban egyáltalán nincs víz. Ahogy mesélte, régóta járja a természetet, de ilyet még nem tapasztalt. Pedig ez nem is olyan ritka jelenség, legalábbis a Biokom Nkft. válaszából ez derül ki. A társaság lapunknak ugyanis azt írta, hogy az Éger-patak időszakos vízfolyás besorolás alá esik, azaz időnként van benne víz, de száraz időszakban nincs. A vízhozam nagyrészt a vízgyűjtő területére eső csapadékból származik, nem a forrásokból. A Biokomnak egyébként ellenőrzési kötelezettsége is van a városi forrásokra – a Fecske-forrásra és a Delelő-kútra –, minden hónapban felmérik ezek állapotát. A társaság azt is hozzátette, hogy az idei év elég száraznak mondható, amit a kiskertekben és a mezőgazdaságban is érzékelnek.
Baumann József, a Mecseki Forrásvédnökség tagja is ugyanezt tapasztalja, ahogy mondta, az elmúlt húsz évben nem volt ilyen aszályos időszak. Az elmúlt hónapokban csak villámesők estek, vagyis a víz a felszínen rögtön elfolyt, nem tudott beszivárogni a forrásokat tápláló föld alatti medencékbe. Ezért olyan vízfolyások, amelyek általában csak októberben szoktak elapadni, már áprilisban kiszáradtak. A mecseki források ötven százaléka elapadt, vagy éppen csak csordogál, ezek közé tartozik többek között a Jakab-hegyen a Pálos-kút, A Szuadó-völgyben a Szuadó-patak vagy a Nagy-Mély-völgyben a Kánya-forrás. Ezen a helyzeten csak hosszan tartó, csendes eső segíthetne.
Vannak azért stabil források, ilyen például Büdös-kútnál a Feri-forrás vagy Árpádtetőnél a Bokor-forrás. Mindkettő vízhozama a harmadára csökkent, de azért kulacsainkat feltölthetjük ott. Égervölgyben a Gégen-kút, a Máré-vár alatt a Vár-kút és a Meleg-mál tető közelében a Húsvét-forrás is bőven ad vizet.
Kirándulásnál mindig legyen nálunk víz
Baumann József a túrázóknak azt javasolja, hogy mindenképpen vigyenek magukkal vizet, ha a természetet járják, hiszen az eddig bővizű források közül több is elapadt. Nem bízhatunk tehát abban, hogy az ismert vízfolyásoknál most is felfrissülhetünk. Ahogy a szakember mondta, a mecseki forrásokból lehet inni, de ha bizonytalanok vagyunk a minőséggel kapcsolatban, akkor először csak egy keveset töltsünk a palackba. Ellenőrizzük a hőmérsékletét, ha kellemesen hűvös, akkor tudhatjuk, hogy mélyről tör a felszínre. Ha nincs kellemetlen szaga, akkor ihatunk is belőle pár kortyot. Ha ebben az esetben nem érzünk rossz ízt, akkor 2–3 decilitert bátran fogyaszthatunk a forrásvízből.