Kajszibarackkal vannak tele most a piacok. A gyümölcs ára már elfogadható, a pécsi vásárcsarnokban például 300-400 forint körül kínálják kilóját. Nem csoda, hogy sokan barackkal pakolják meg kosarukat, hogy aztán lekvárt főzzenek belőle. A másik igen keresett gyümölcs mostanában a meggy. Kilónként 600-650 forintot kell fizetni a pirosló szemekért, amiből aztán befőtt vagy lekvár készülhet.
Azonban ha el szeretnénk tenni télire a gyümölcsöket, nem elég, ha kiválogatjuk a hibátlan szemeket, kell még hozzá pár dolog, de azokat már bármelyik hipermarketben megkapjuk. Cukorból is nagy mennyiséget kell beszerezni, a nagyobb áruházak 180-200 forint között adják kilóját. Akik mellőzni szeretnék a cukrot, azok részben vagy egészben kiválthatják azt édesítőszerekkel vagy akár mézzel is, de ebben az esetben számolni kell azzal, hogy a költségek is magasabbak lesznek. Kaphatók már úgynevezett befőzőcukrok is, amik egy kis zselésítőanyagot is tartalmaznak, így biztosítják a jobb állagot, ebből azonban egy kiló bőven ezer forint felett van.
Ha csak nincsen a kamrában pár darab üres befőttesüveg, azt is be kell szerezni. Természetesen az a legfontosabb, hogy finom legyen a lekvár, de az sem mindegy, miben rakjuk el. Ma már mindenhol kínálnak különleges formájú befőttes és csatos üvegeket. Ezek nagyon mutatósak a kamra polcán, igaz, többet is kell fizetni értük, az egyszerűbb üvegeket viszont már 100 forint alatt is meg lehet venni.
A lekvár alapreceptje szerint két rész gyümölcshöz egy rész cukrot kell adni, de ez nem kőbe vésett szabály. Ha valaki nem szereti annyira édesen a lekvárt, készítheti ennél kevesebb cukorral is. A meggy savanyú ízét pedig éppen ellenkezőleg egy kicsivel több cukorral érdemes ellensúlyozni. Tartósítószer sem kell feltétlenül a befőzéshez, de ha valaki biztosra akar menni, azt is tehet bele. A legelterjedtebb tartósítószer a nátrium-benzoát, amit szinte minden élelmiszerboltban megvehetünk.
A barackon és meggyen kívül a piacokon megjelentek már más ízletes gyümölcsök is, amelyek szintén jó alapanyagok a befőzéshez. Ilyen például a málna, ami magában is finom lekvárnak, de hogy még különlegesebb legyen az íze, egy kis ribizlit is adhatunk hozzá. Áfonyát is bőven lehet kapni, ebből is érdemes egy kicsit elrakni, mert pikáns íze még a sült húsokhoz is passzol. Ha szerencsénk van, fekete ribizlit is találunk, amiből szintén izgalmas lekvár készíthető.
Zöldségből is
Lekvárt nem csak gyümölcsből készíthetünk, egyre népszerűbbek a zöldségdzsemek is. Ezeket húsokhoz, kenyér mellé vagy mártogatósnak használhatjuk fel. Sokak kedvence a hagymalekvár, amihez a lilahagymát mézzel, szegfűszeggel, fahéjjal és gyömbérrel kell felfőzni. De készülhet dzsem paprikából, tökből és répából is.
A meggy és a csoki lekvárban is jó
A hagyományos lekvárhoz nem kell mást tenni, mint felfőzni az átválogatott, megmosott, kimagozott gyümölcsöket a hozzáadott cukorral. Ez már magában is finom lesz, de ízesíthetjük meg különféle fűszerekkel, vagy összefőzhetünk több gyümölcsöt. A kajszihoz adhatunk pár szem őszibarackot, de a bátrabbak fűszerezhetik levendulával, esetleg pezsgőt vagy rumot keverhetnek bele.
A meggy savanykás ízéhez jól illik a csokoládé, főzés közben pár szemet nyugodtan beletörhetünk a készülő lekvárba. Általában egy kiló meggyhez 15 dekagramm csokit javasolnak, de ízlés szerint ez is változhat. Fűszerként használhatunk még fahéjat, szegfűszeget vagy vaníliát is.