Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, ezért az idén szeretnénk számos rendezvényt ennek a jegyében tartani. Az első ilyen rendezvényen az új innovatív rezisztensfajták és fajtajelöltek bemutatójára került sor szerdán a szajki Hárs Pincészetben. A bormustrára Felvidékről, több helyről olasz borászok érkeztek és persze azok is, akik már telepítettek ezekből a betegség-ellenálló szőlőkből, vagy a jövőben fognak telepíteni.
A meghívott vendégeket Dr. Jakab Gábor, a kutatóintézet igazgatója köszöntötte és kérte, hogy értékeljék a 39 bemutatott mintát. Mint azt az intézet rezisztencianemesítési programjának vezetője, dr. Kozma Pál elmondta, Nyugat-Európában a környezetkímélő, fenntartható szőlőbortermelés szempontjából ezek a fajták most az érdeklődés középpontjában állnak és már Magyarországon a vezető pincészetek, borászatok is arra törekednek, hogy kipróbálják ezeket a tételeket.
– Az európai szőlőfajták nagyon érzékenyek a peronoszpórára és lisztharmatra, valamint különböző betegségekre. A mi célunk az, hogy versenyképes minőségű, ugyanakkor a főbb betegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat állítsunk elő. Már odáig eljutottunk, hogy mind rezisztenciában és mind minőségben ezek a fajták felvehetik a versenyt a minőségi borszőlőfajtákkal – mondta Kozma Pál.
Már többek között Villányban, Szekszárdon, a Balaton-felvidéken is találhatóak ilyen rezisztens szőlőfajták.
Több mint két hektáron művelnek
A házigazda Hárs Pincészet vezetője, Hárs Tibor elmondta, biogazdálkodással művelik a szőlőt 20 hektáron, ezért ebből is adódott, hogy partnerek legyenek egy ilyen együttműködésben a kutatóintézettel. Az első telepítésre 2002-ben került sor tizennégy szőlőfajtával, aztán ez a szám hétre csökkent, most azonban újra tizenkettőnél tartanak. Mivel területet már nem bővítenek, így a meglévő tőkéket oltják át, jelenleg 2-2 és fél hektáron találhatóak a Hárs birtokon ezekből a rezisztens szőlőfajtákból.