Amióta a koronavírus megjelenése miatti korlátozó intézkedéseket meghozta a kormány, szinte tömegével kényszerültek bezárni az éttermek. Sokan megpróbáltak átállni a házhoz szállításra, ám ez csak részmegoldás.
– A házhoz szállítással az éttermek talán a rezsit tudják finanszírozni, ezért volt egy olyan javaslatunk a megyei városok önkormányzataihoz, hogy csökkentsék a bérleti díjakat. A városvezetőknek végig kell gondolniuk, hogy mivel járnak jobban, ha másfél-két hónapra csökkentik a bérleti díjat, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy az étterem talpon maradjon, vagy nem adnak kedvezményt, tönkremennek a cégek, és évekbe fog telni, hogy új bérlőkkel feltöltsék az üzlethelyiségeket – mondta Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.
A kamara egyébként a napokban tette közzé a gazdaságvédelmi akciótervvel kapcsolatos állásfoglalását, melyben többek között az olvasható, hogy a jelenlegi helyzetben nem szabad megkülönböztetni a bezárásra ítélt és/vagy korlátozottan működő ágazatokat, alágazatokat, cégformákat, illetve hogy a válságot megelőző bérek 50 százalékát állami támogatással kellene pótolni.
– A vállalkozások 80-90 százaléka megállt, vagy csökkenő volumennel működik, a családi vállalkozások bajban vannak. A hozzánk érkezett jelzésekből, kétségbeesett levelezésekből az derül ki, hogy egyesek csupán még egy-két hetet, de mások is csak másfél hónapot bírnak ki. Mindenki két kézzel ragaszkodik a dolgozók megtartásához, de ez a kormányzat pénzügyi támogatása nélkül nem fog menni. Míg a válság előtt arról beszéltünk, hogy a munkaerőhiány a gazdaság fejlődésének kulcspontja, most arról van szó, hogy ha nem segítjük a cégeket a munkahelyek, szakemberek megtartásában, akkor egész évtizedre szóló, hosszú távú problémát generálunk magunknak. Ezen segíthet a szerdán és csütörtökön megjelenő két új bértámogatási program, amelynek részleteit a kamarai weboldalon már bemutattuk – tette hozzá Rabb Szabolcs.
Napról napra változik a helyzet a még talpon lévő éttermek esetében is, és a legnagyobb probléma, hogy nem látják pontosan a következő időszakot.
– Ha tudnánk, hogy két hónapról van szó, akkor úgy alakítanánk ki a munkaidőkeretet, tudnánk tervezni, de nem látjuk a dátumokat, nem tudjuk, lesz-e nyári nyitvatartás, tehát nagyon bizonytalan a helyzet. Állami, önkormányzati támogatásra számítunk – mondta Miseta Zoltán, a Blöff Bisztró üzlettulajdonosa. Az étterem is azonnal átállt a házhoz szállításra, ám ezzel sem rózsás a helyzet, a futárcégek ugyanis behozták a multikat magukhoz, mellyel a legnagyobb pofonokat adták az éttermeknek.
– Nagyon erős árverseny alakult ki, vannak olyanok, akik ezer forint alatt kínálják a napi menüt. Nem tudom elképzelni, hogy ezért az árért mit kaphat a vendég, kiszállítva – tette hozzá Teleky Zoltán. A Room Bistro, a Teleky Bistro és a bólyi Kiskastély Vendéglő üzlettulajdonosa elmondta, most a legfontosabb, hogy ki tudják fizetni a béreket, hiszen a három egységben 50 dolgozójuk van, ők jelenleg rövidített munkaidőben dolgoznak.