A bevásárlások alkalmával a cukor, a liszt, a tojás, a tej, valamint a zöldség- és gyümölcsfélék árainak változását érzékelik a legjobban a fogyasztók. Az alapvető élelmiszerek mostanában tapasztalható drágulását mindenki megérzi, egy-egy ebéd, vagy a napi menüsor alapanyagainak beszerzésekor. Van, aki figyeli az akciókat, és így talán eléri a tavalyihoz közelítő árakat. A bolthálózatok kiadványaiban minden héten más termékeket akcióznak. Érdemes a heti menünket is összehangolni a kedvezményekkel, így újabb kört spórolhatunk. A saját márkás termékek pedig mindig alacsonyabb áron kaphatók a klasszikus, nagy márkáknál. Érdemes kipróbálni ezeket, hiszen sokszor megütik minőségben a drágább termékek mércéjét.
A konyhában viszont még ennél tudatosabban is tudunk takarékoskodni, ha néhány dologra odafigyelünk.
Karl Zoltán séf, a beremendi konyha vezetője számos jó tanáccsal szolgál azoknak, akik nem a hasukon szeretnének spórolni.
– Amikor a háziasszonyok otthon főznek, akkor a megmaradt ételt kis dobozokban fagyasszák le, és amikor alkalom adódik rá, akkor azt elő tudják venni. Nagyon fontos, hogy a húsokat és egyéb alapanyagokat, ha nem használjuk fel teljesen, akkor se dobjuk ki, hanem egy másik ételnél hasznosítsuk – mondja. A szakember szerint inkább ne a nagybevásárlásokat részesítsük előnyben, hanem a kisebbeket, mely során az adott napon, vagy héten felhasználandó élelmiszereket vásároljuk meg. Sokan egyébként a pékárut is lefagyasztják, hiszen ezek kiolvasztva ugyanolyan frissek, mint amikor eltették őket. Így nem kell a már megszáradt zsemléket, vagy fél kenyereket kidobni.
Az ételkészítésben is tudunk spórolni, mégpedig úgy, hogy nem rántott húst készítünk, amihez sok olaj kell, hanem inkább párolunk vagy főzünk, és olyan ételeket készítsünk, amihez nem kell sok alapanyag. Paprikáskrumpli, rizseshús, főzelékek, tarhonyás hús, brassói – ezek mind laktatóak és nem kell hozzájuk sok alapanyag.
– Tanácsos legalább egy hétre előre megtervezni a menüt. Most iskolaidőben a gyerekek esznek az iskolában, a szülők pedig a munkahelyen ebédelnek, így tulajdonképpen csak vacsorára kell valami egyszerűt összedobni. Szombaton érdemes egytálételt készíteni, és akkor a hét utolsó napján pedig beleférhet egy klasszikus – húsleves és rántott hús – vasárnapi menü – mondta Karl Zoltán.
Csökkentsük az élelmiszer-hulladékot
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint egy négyfős család évente 50 ezer forint értékű olyan élelmiszert dob ki, amelyet feleslegesen vásárolt meg és évente fejenként 68 kilogramm élelmiszer-hulladékot termelünk. „Maradék nélkül” elnevezésű keretprogramjuk fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll. Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség. A Nébih feladatának tekinti, hogy tudatosítsa a vásárlókban, hogyan tehetnek többet a környezetükért, a tudatos és biztonságos élelmiszervásárlás, tárolás és kezelés segítségével.