Meggyet és cseresznyét már csak elvétve találunk a baranyai piacokon, de van helyette jó sok kajszi, és őszibarackot is árult már jó pár kofa. Egy-két helyen szilvát is lehetett már látni, de ennek természetesen még nem indult be a szezonja, még várni kell a lekvárfőzéssel. Egyre több helyen kaphatunk viszont édes csemegekukoricát. A strandolók kedvenc ételét, a főtt kukoricát percek alatt elkészíthetjük otthon is. Sokan csak sima vízben megfőzik, pedig rengeteg módja van az elkészítésének, akár süthetjük is parázs felett. Nemcsak finom, de egészséges is, a nagy melegben szívesen fogyasztja gyermek, felnőtt egyaránt.
Paradicsomból és paprikából bőven válogathatunk, ha eddig még nem tettük, itt az ideje főzni egy jó kolbászos lecsót. Tököt és cukkinit is árulnak a legtöbb helyen, akár a rántottat, akár a főtt változatot kedveljük, bőven válogathatunk a szebbnél szebb darabok között. A vöröshagyma ára még mindig igen magas, ám mivel a legtöbb étel alapja a hagyma, nincs mit tenni, 450 forintos kilóáron is meg kell vennünk.
A narancs kilója a piacon, vásárcsarnokban 500–600 forint között mozog, és a citrom sem olcsó. Ám többen vesznek ezekből egy-két szemet, valószínűleg azért, mert ebben a hőségben jólesik a limonádé. Néhány szem málnával vagy áfonyával megbolondítva igazán mennyei frissítőt készíthetünk.
Idén is megkóstolhatjuk a termést
Végre megérkezett a piacra az ormánsági görögdinnye. A pécsi vásárcsarnokban még csak egy-két árusnál lehetett kapni tegnap reggel, de annál nagyobb érdeklődés övezte a várva várt gyümölcsöt. Szín József gerdei termelő lapunk kérdésére elmondta, öt mázsával készültek, amit délre már szinte teljesen el is adtak. Egy kiló az édes, lédús gyümölcsből 280 forint volt. A nagy roham a dinnyéért még csak most jön, a következő hetekben valószínűleg ellepi a boltokat a mézédes vajszlói.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete az idei évben is nagyszabású dinnyepromócióba kezdett, ennek eredményeképpen július 19-én 9–11 óráig dinnyekóstolót tartanak a pécsi Kossuth téren.