Növényvédelmi szempontból nem volt kegyes a nyári időjárás a szőlőtermesztőkhöz, komoly feladatot rótt rájuk a permetezés. A párás, csapadékos idő a különböző gombabetegségeknek nagyon kedvezett, így komoly szaktudást igényelt a gazdáktól a védekezés. Ráadásul anyagi oldalról is megérezhették a termelők ezt az évet, akik átlagosan 20-50 százalékkal többet költöttek növényvédelemre az idén.
– A napokban voltunk ültetvénybejáráson több termelővel és szerencsére nagyon jó a helyzet, a mennyiség viszont a tavalyitól mindenképpen elmarad, de ez várható, mert az elmúlt év különösen bő termést hozott – mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi tanácsának titkára. Hozzátette, mindössze egy-két fajta van, ami jobban megsínyli ezt a párás-csapadékos időjárást, de ha a borvidék összmennyiségét tekintik, akkor jelentős terméskiesés nem lesz.
– Talán a merlot-nál mutatkozik majd átlag alatti mennyiség
– mondta. – Ezt a fajtát a 2500 hektáron elterülő Villányi Borvidéken 289 hektáron termesztik. A kékoportó szürete – amely a legnagyobb mennyiségben terem a Villányi Borvidéken – várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődik. Az addig még előttünk álló két hét jelentősen befolyásolhatja a minőséget.
Csapadékból mindenesetre már bőven elég. A gazdák még nem nyugodtak meg, ugyanis amikor érik a gyümölcs, akkor még okozhatnak gondokat a különböző penészgombák, de bíznak benne, hogy száraz idő következik és ezzel már nem kell számottevően kalkulálni.
Augusztus 10-től már lehet szüretelni, de még csak egy-két illatos fehér fajtát kezdtek el begyűjteni, mint például a Villányi Borvidéken egyébként minimális mennyiségű Irsai Olivért. A jövő hét végére várható, hogy egy-két korai kékszőlőfajtát rosénak leszednek.
Egyre többen állnak át a gépi szüretre
Mint ahogyan más területeken is jellemző, úgy Villányban is, hogy egyre nehezebben találnak a gazdák dolgozót a szüretre. A fiatalok közül egyre kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban, a középgeneráció pedig lassan kiöregszik. A termelők más lehetőség híján egyre inkább próbálják gépesíteni a munkákat.
A Villányi Borvidéken lévő támrendszer szerkezet alkalmas a gépi szüretre és azzal szembesülnek a gazdák, hogy a területek egyre nagyobb részét kell géppel szüretelni. Vannak termelők, főleg a nagyobbak között, akik a határon túlról próbálják már megoldani a munkaerőhiányt, hiszen helyben gyakorlatilag nem találnak embert.
A metszések idején, tehát a szüret végétől április elejéig nem szokott probléma lenni, máskor viszont, főleg a szüret csúcsidőszakában, vagy a növényvédelmi munkák elvégzésekor már jelentkezik a dolgozók hiánya. Ilyenkor pedig nem várhatnak napokat a termelők a munka elvégzésével.