Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauza, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba.
A kiadvány 333 helyet ajánl, köztük 55 vadonatúj úti célt,
ami azért is örvendetes, mert a sok friss vendéglátóhely mellett igazán jelentős tóparti étterem nem zárt be az elmúlt évben – mondta el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában a Magyar Konyha főszerkesztője.
Vinkó József emlékeztetett arra, hogy néhány hónapja,
a koronavírus-járvány idején még lehetetlennek látszott az idei gasztrokalauz megjelentetése, a Balaton azonban „agyoncsaphatatlan”: „itt kialakult egy életérzés, amihez az emberek ragaszkodnak”
– fogalmazott.
Mint hozzátette, mára ismét gyökeret vert egy tipikus balatoni vendéglátás, a „becsali csárdák” helyét átvették a kisvendéglők, megjelent a strandbisztró műfaja és ide költöztek a balatoni borok.
Kialakult egy jellegzetes balatoni étlap, amely a helyi alapanyagokra – például a tapolcai pisztrángra, a balatonfenyvesi Angus marhára, a tekeresvölgyi sajtra, a minőségi pékműhelyek termékeire – épül.
Ennek következtében a minőségi éttermekben nincsenek már százfogásos menük: ezek a helyek kevés, de friss és helyi alapanyagból készült fogást kínálnak, balatoni borokkal – méltatta a tóparti gasztronómia fejlődését a szakember, hozzátéve: mindehhez persze kellett a vendégek igényesebbé válása is.
Vinkó József felhívta a figyelmet az egyre számosabb borteraszra is, ahonnan a naplementét csodálva lehet inni egy jó fröccsöt a nap végén.
A Balaton Gasztrokalauz régiós bontásban mutatja be egy-egy környék legjobb vendéglátóhelyeit, külön piktogrammal jelölve az egész évben nyitva tartó, az újonnan nyílt, illetve szállást is kínáló egységeket.
Idén először külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában – például kikötői étterem, cukrászda és fagylaltozó, helyi termék – Top 10-es listák emelik ki a balatoni régió legjobbjait.