A kézmosás- és fertőtlenítés, az üdvözlési szokások megváltoztatása, a tömeg kerülése és a szájmaszk beszerzése mind kulcsfontosságú elemek a fertőzés megelőzésére, de léteznek óvintézkedések arra nézvést is, hogy belsőleg hogyan csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a szervezetünk védőbástyáján áttörjön a vírus – írja a mindmegette.hu.
A pánik az egészségre önmagában is ártalmas reakció – fordítsuk inkább az energiáinkat a megelőzésre!
A szervezetünk megerősítése, immunizálása is legalább ennyire fontos. Nézzük, mit tehetünk ez ügyben.
Aludjunk eleget
A kórokozók annak örülnének a legjobban, ha folyamatosan ébren lennénk, ez esetben ugyanis nem jutna új energiához az immunrendszerünk. Minél kevesebbet pihen, annál nagyobb eséllyel betegszik meg. Amennyiben hat-hét óránál kevesebbet alszik naponta, akár a háromszorosára is nőhet a betegségek kockázata.
Sportoljunk, de csak ésszel!
Az edzett szervezet gyorsabban képes reagálni a vírusok támadására. A rendszeres, intenzív testmozgás bizonyítottan ellenállóbbá tesz, de a napi 30 perc séta is sokat számít. A túl kemény sport viszont, amikor a szervezet már nem tud kellőképpen regenerálódni, gyengítheti a szervezetet.
Nyugodjunk meg!
A meditáció nem tartozik a hagyományos immunerősítő technikák közé, az azonban köztudott, hogy a stressz megbetegítheti az embert. Így nem árt eltanulni a keleti mesterektől az elme elcsendesítésének művészetét – hiszen tudjuk: minden fejben dől el!
Együnk rendszeresen és változatosan
Rengeteg tápanyag létezik, amivel felvértezheti szervezetét a vírusok ellen. Ezek közé tartozik a C-vitamin (citrusfélék), a szelén (olajos magvak), a cink (zabpehely), a vas (vörös húsok) és a D-vitamin (zsíros halak). Utóbbi kapcsán elég gyakori a hiányállapot, mivel a téli időszakban kevesebb a napsütéses órák száma, így érdemes táplálékkiegészítővel pótolni: napi 1200 NE az, amire egy felnőtt szervezetnek szüksége van.
Együnk minél több probiotikumot
A bélflórában élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását. Mindennap együnk tejterméket, saláták készítéséhez használjunk joghurtot, kefirt, és: fogyasszunk sok savanyúkáposztát. A savanyú káposzta tejsavtartalma, ugyanis, hasonló a joghurtéhoz, ezért érdemes minél többet enni belőle.
Ha megbetegedne…
Ha mégis megbetegedne, a kórságot hamarabb legyűri, és gyorsabban regenerálódik, ha megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetébe. Ez Dr. Oz amerikai sztárorvos szerint a következő: 80 mg cink, 2×250 mg C-vitamin, 250mg béta-glükán, és bodzabogyóból nyert szirup vagy szörp, naponta ötször. Ez utóbbi azért lehet hasznos, mert az érett bodzabogyónak nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül még megtalálható benne az A-, D-, E-, B6- és B12-vitamin is. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben vas és kálium található benne, valamint cink, réz, szelén, tiamin, foszfor, kalcium, riboflavin.
Borítókép: illusztráció